Składniki:
• 1 kg schabu karkowego
• 2 szkl piwa
• 1 kieliszek wódki
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• łyzeczka kminku
• kilka ziaren ziela angielskiego
• kilka ziaren pieprzu
• kilka ziaren jałowca
• sól, pieprz, papryka
Sposób przyrządzenia:
Piwo zagotować z kminkiem, zielem angielskim, pieprzem i jałowcem. Przestudzić, dodać koncentrat, wódkę, po 0,5 łyżeczki soli i pieprzu. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry grubości ok. 2 cm. Delikatnie rozbić. Kotlety zalać marynatą, odstawić do lodówki na 24 godziny. Mięso osuszyć z marynaty, ułożyć na rozgrzanym ruszcie, piec po 15 min. z każdej strony. Podawać od razu. Pod koniec pieczenia można karkówkę oprószyć papryką, nabierze wtedy ostrzejszego jeszcze smaku.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.
1 comment for “Karkówka w piwnej marynacie”