Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2 średnie cytryny
- 1 ½ łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka śmietanki
- sól, cukier do smaku
- ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Zagotować bulion drobiowy. Cytryny umyć, osuszyć z jednej cytryny odkroić 4 cienkie plasterki, zdjąć nich skórkę .Masło stopić, dodać mąkę i powoli wlewać śmietankę, powoli podgrzewać, gdy zawrze odstawić, wlać do gorącego rosołu. Do tak przygotowanej zupy wycisnąć z pozostałych cytryn sok, przyprawić do smaku solą i szczyptą cukru. Ugotować na sypko ryż wg przepisu na opakowaniu. Porcje ryżu wyłożyć na talerze, zalać gorącą zupą i posypać posiekaną zieloną natką pietruszki, do każdego talerza dodać plasterek cytryny.