Składniki:
- ½ kg brokułów
- 40 dkg warzyw /pietruszka, kawałek selera, por/
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 1 łyżka masła
- 2 żółtka
- sól, cukier do smaku
- ½ szklanki posiekanego zielonego koperku
Sposób przyrządzenia:
Warzywa umyć obrać i pokroić na małe kawałki, włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać masło. Pod przykryciem gotować około 20 minut. Brokuły umyć, osączyć i podzielić na różyczki, dodać do warzyw. Ugotować do miękkości i odstawić do wystudzenia. Dodać mleko, zmiksować. Śmietanę zmiksować z żółtkami. Zupę podgrzać, do gorącej zupy wlać śmietankę i przyprawić do smaku solą i cukrem, dodać koperek. Podawać gorące udekorowane brokułami.