Składniki:
• 50 dag polędwicy
• 15 dag wędzonego boczku
• 3 cebule
• 6 pomidorów
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżka mieszanych przypraw ziołowych (estragon, szałwia, tymianek, bazylia, rozmaryn)
• sól, pieprz
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso oczyścić z błon, pokrajać w plastry w poprzek włókien i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster posypać ziołami, pokropić sokiem z cytryny i oliwą, ułożyć jeden na drugim i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej 1-2 godziny (można przechować w lodówce). Boczek pokrajać w plasterki. Obrane i opłukane cebule oraz pomidory pokrajać w dość grube plasterki. Plastry mięsa pokroić na kawałki o średnicy 3-4 cm. Na patyczki lub szpadki do szaszłyków nadziewać kolejno mięso, boczek, cebulę i pomidory. Smażyć na grilu, rumieniąc ze wszystkich stron. Oprószyć solą i pieprzem.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.