Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tuńczyk z ziemniakami

 

Składniki:

  • 1 kg tuńczyka
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 duży pomidor
  • 2 marchewki
  • strąk papryki
  • kawałek selera
  • 1 szklanka zielonych oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ocet winny
  • liść laurowy
  • sól, pieprz do smaku
  • olej

 

 

Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, osączyć, podzielić na porcje i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z winnym octem, pieprzem i solą.  Cebulę obrać pokroić w plastry i podsmażyć na oleju, dołożyć rybę, obrane i pokrojone ziemniaki, pomidor, seler i marchewkę.  Dodać  paprykę, liść laurowy i dusić około 40 minut, często mieszając. Pod koniec gotowania dołożyć zielone oliwki i jeszcze przez moment gotować. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *