Składniki:
- 1 kg tuńczyka
- ½ kg ziemniaków
- 1 duży pomidor
- 2 marchewki
- strąk papryki
- kawałek selera
- 1 szklanka zielonych oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- ocet winny
- liść laurowy
- sól, pieprz do smaku
- olej
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, osączyć, podzielić na porcje i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z winnym octem, pieprzem i solą. Cebulę obrać pokroić w plastry i podsmażyć na oleju, dołożyć rybę, obrane i pokrojone ziemniaki, pomidor, seler i marchewkę. Dodać paprykę, liść laurowy i dusić około 40 minut, często mieszając. Pod koniec gotowania dołożyć zielone oliwki i jeszcze przez moment gotować. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.