Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto bananowe Iwony

Składniki:

  • 4 banany
  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

    Sposób przyrządzenia:
    Masło utrzeć z 1 ½ szklanki cukru, stopniowo dodawać żółtka. Wlać mleko z cynamonem, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z reszty cukru i kilka łyżek wody zrobić na patelni karmel, wysmarować nim foremkę i ułożyć w niej plasterki bananów. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto. Piec w średnio nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni C  około 45  minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *