Składniki:
- 3 ogórki sałatkowe
- 125 ml białego wina
- 400 ml wywaru z warzyw
- 200 g kwaśnej śmietany
- 250 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle.
W między czasie ogórki, oraz ziemniaki pokroić w kostkę i ziemianki dodać do cebuli.
Podlać całość winem a potem wywarem.
Trzymać na małym ogniu do miękkości ziemniaków po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia po czym zmiksować na gładką masę.
Ogórki natomiast zmiksować ze śmietaną i dodać do zupy.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.