Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski z makiem i bakaliami Joanny

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • 1,5 szkl. maku
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej
  • laska wanilii
     

Sposób wykonania:

  1. Do maki wbić jajko i wlać tyle wody aby dało się wyrobić gładkie ciasto.
    Ciasto to rozwałkować i cienko pokroić.
    Powstałe kluseczki ugotować w osolonej wodzie.
    W między czasie mak sparzyć wrzątkiem i zemleć dwukrotnie po czym dodać do smaku masło, miód oraz miąższ z wanilii.
    Całość dokładni utrzeć, wówczas dodać bakalie, jeszcze raz wymieszać i posypać na ugotowanych kluskach.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *