Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Galareta mięsno-warzywna

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • mały por
  • sól
  • pieprz
  • 1 szkl. mrożonego groszku
  • listek laurowy
  • ziele angielki
  • cytryna
  • 4 łyżki żelatyny
     

Sposób wykonania:

  1. Mięso przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz pieprzem.
    Zalać całość 2 litrami wody i doprowadzić do wrzenia
    Trzymać na małym ogniu około 30 minut.
    Po tym czasie dodać obraną i pokrojoną marchewkę, seler oraz pietruszkę.
    Gotować do miękkości wszystkich składników.
    Wówczas odsączyć z wywaru mięso i warzywa a wywar przecedzić.
    Doprawić go do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    Doprowadzić do wrzenia i dodać żelatynę.
    W między czasie groszek blanszować a pora pokroić w krążki i sparzyć go wrzątkiem.
    Warzywa ułożyć w miseczkach i zalać je bulionem.
    Odstawić do stężenia galarety.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *