Składniki:
- 70 dkg schabu bez kości
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- 1 ½ szklanki rosołu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
- 2 szklanki śmietany
- mąka do panierowania
Sposób przyrządzenia:
Umyty schab pokroić wzdłuż na kilkucentymetrowe paluszki, panierować a mące wymieszanej z przyprawami, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor. Przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć obraną i posiekaną cebulę i dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć, aż grzyby puszczą sok, połączyć ze schabowymi paluszkami. Dodać warzywny rosół i dusić do miękkości około 15 -20 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem i zaciągnąć śmietaną wymieszaną z niewielką ilością mąki, zagotować. Dobrze smakują z ryżem ugotowanym na sypko.