Składniki:
- 20 dag boczku
- 2 cebule
- 30 dag fasoli Jaś
- 2 liście laurowe
- 30 dag cienkiej kiełbasy
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Fasolkę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła z dodatkiem listka laurowego i szczypty soli.
W między czasie boczek pokrojony w kostkę przesmażyć po czym dodać posiekaną cebule i jeszcze chwilę trzymać na ogniu.
Kiełbasę pokroić w kostkę i również przesmażyć(na osobnej patelni).
Gdy fasolka się ugotuje dodać do niej boczek z cebulką, kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku tymiankiem, majerankiem, papryką, solą ora pieprzem.
Trzymać na ogniu jeszcze przez kilka minut.