Składniki:
• 4 białe kiełbaski
• 4 jajka
• 250 g włoszczyzny
• 2 suszone grzybki
• 500 ml gotowego zakwasu
• 1 łyżka mąki
• 1 ząbek czosnku
• sól
• majeranek
Sposób wykonania:
Włoszczyznę umyć i pokroić na mniejsze kawałki, zalać je wodą i wrzucić jeszcze grzyby.
Trzymać na ogniu około 30 minut.
Po tym czasie wywar przecedzić, wlać do niego zakwas i wrzucić kiełbaski.
Gotować około 10 minut.
Następnie kiełbaski wyjąć a zupę doprawić do smaku solą oraz rozgniecionym czosnkiem.
Zagęścić mąką wymieszać z odrobiną wody i doprowadzić całość do wrzenia.
Przed pdoaneim do każdego talerza wrzucić plasterki kiełbasy oraz ugotowane jajka pokrojone na cząstki.