Składniki:
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 200 g mąki
- 0, 5 łyżeczki soli
- 1 kg szpinaku
- 3 łyżki mąki
- 4 ząbki czosnku
- 250 g sera pleśniowego
- 3 łyżki śmietany
Sposób wykonania:
- Żółtka utrzeć razem z masłem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopiono sól oraz mąkę.
Powstałe ciasto zawinąć w folie aluminiową i wstawić do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i piec aż się zarumieni.
W między czasie szpinak przesmażyć na patelni, wówczas dodać ser, mąkę, śmietanę oraz posiekany czosnek.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstały farsz rozłożyć na podpieczonym cieście i wstawić jeszcze raz do piekarnika na 15 minut.