Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z ananasem

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ¾ szkl. sosu sojowego
  • puszka ananasa
  • cebula
  • ½ czerstwej papryki
  • 2 torebki ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Z ananasa odsączyć zalewę i dodać do niej sos sojowy, mięso, curry oraz posiekany czosnek i odstawić na 1 godzinę.
    Po tym czasie posiekana cebule zeszklić i dodać zamarynowane mięso.
    Podlać 150 ml wody i dusić na małym ogniu.
    Po około 20 minutach dodać paprykę pokrojoną w paseczki oraz 100 ml wody.
    Doprowadzić do wrzenia i zagęścić mąką.
    Na sam koniec plastry ananasa podsmażyć i podawać z mięsem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *