Składniki:
- kość z mięsem
- marchewka
- seler
- pietruszka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- łyżka Vegety
- 2 cebule
- 200 g cienkiej kiełbasy
- 4 ziemniaki
- 200 g kiszonej kapusty
- 2 łyżki oleju
- grzybki suszone
Sposób wykonania:
- Kości zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać pokrojoną pietruszkę, marchewkę oraz seler.
Dodać jeszcze liść laurowy, ziele angielskie i Vegetę do smaku.
Trzymać na małym ogniu.
W między czasie posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę przesmażyć na patelni po czym przełożyć do zupy.
Całość wymieszać i dotować około 30 minut.
Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę a potem podsmażoną na rozoranym oleju kapust kiszoną.
Doprawić do smaku i gotować do miękkości wszystkich składników.