Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zebra w lukrze z plasterkami pomarańczy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 15 dkg masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z pomarańczy

    Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 4 łyżki wrzątku
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

    Sposób przyrządzenia:
    Masło utrzeć cukrem, rozbić jajka, żółtka kolejno dodać do masy maślanej. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą maślaną, podzielić na pół. Do jednej porcji masy dodać kakao, połowę mąki i proszku do pieczenia i pół szklanki mleka. Do drugiej skórkę pomarańczowa, resztę maki, proszku do pieczenia i mleka. Foremkę natłuścić, oprószyć tartą bułką. Oba ciasta na przemian wlewać do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 1 godziny. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczy i wrzątkiem. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, posmarować lukrem i udekorować plasterkami pomarańczy.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *