Składniki:
- 2 puszki mandarynek
- 1 puszka ananasów
- 1 kostka masła
- 2/3 szklanki cukru
- 5 jajek
- szczypta soli
- otarta skórka z jednej cytryny
- 2,5 szklanki maki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka gęstej śmietany 30%
- 15 dkg konfitury morelowej
- 2-3 łyżki wiórek kokosowych
Sposób przyrządzenia:
Mandarynki i ananasy przełożyć na sito , żeby obciekły z zalewy. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać otartą skórkę pomarańczową i szczyptę soli. Podczas ubijania dodawać kolejno po jajku, dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto rozsmarować na spodzie blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Na cieście rozłożyć mandarynki, oraz ananasy. Owoce lekko odcisnąć. Blaszkę z plackiem wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni około 30-40 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posmarować morelową konfiturą i posypać wiórkami kokosowymi.