Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczny piernik Iwony

Składniki:

  • 80 dkg mąki
  • ½ kg sztucznego miodu
  • ½ kg cukru
  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • 5 dkg masła
  • 3 torebki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka rodzynek
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier puder

    Sposób przyrządzenia:
    Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, włożyć miód i podgrzać. Gdy cukier i miód się roztopi, zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawy korzenne i sól. Po ostudzeniu przelać wszystko do miski, wbić jajka, ubić mikserem, wsypać mąkę z sodą i dalej ubijać. Na koniec dodać bakalie wymieszane z mąką ziemniaczaną/bakalie ładnie się rozłożą /. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na dwa dni do fermentacji. Następnie wyłożyć do dwóch wąskich długich foremek wysmarowanych masłem i posypanych tarta bułką. Piec około godziny. Wyjąć na deseczkę, wystudzić, posypać cukrem pudrem. Tak upieczony piernik zachowuje świeżość miesiąc, więc można go upiec na miesiąc przed Świętami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *