Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Leszcz z czosnkiem

Składniki:

  • 1 kg leszcza
  • 8 ząbków czosnku
  • 6 pomidorów
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Rybę oczyścić, opłukać, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek obrać drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki  i pokroić w sporą kostkę. Natkę  pietruszki opłukać i drobno posiekać. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą wkładamy rybę i pieczemy w nagrzanym piekarniku z obu stron na złocisty kolor. Wyjmujemy leszcza na półmisek, a do wytworzonego  podczas pieczenia sosu dodajemy, masło czosnek, pomidory i natkę  pietruszki, zagotowujemy. Jeżeli będzie to konieczne doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką obkładamy upieczoną rybę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *