Składniki:
- 4,5 szkl. mąki gryczanej
- 2 szkl. mleka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2,5 dag drożdży
- 2 łyżki maki
- 5 łyżek ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Drożdże pokruszyć i rozpuścić w ciepłej wodzie po czym dodać cukier, sól oraz mąkę.
Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
W między czasie do maki wlać mleko, dodać 3 żółtka, cukier oraz sól.
Całość wymieszać po czym dodać jeszcze rozczyn i dokładnie połączyć.
Odstawić na 3 godziny.
Po tym czasie dodać białka ubite na sztywną pianę.
Z powstałego ciasta smażyć placki jak naleśniki.