Składniki:
- 3 kostki rosołowe
- 2 cebule
- 1 listek laurowy
- 50 dag mielonego mięsa
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- ½ puszki kukurydzy
- ½ puszki czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka majeranku
Sposób wykonania:
- Cebule posiekać i zeszklić ma rozgrzanej oliwie po czym wrzucić ja do wrzącego bulionu razem z listkiem laurowym.
Następnie do mięsa dodać trochę bułki tartej, rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wymieszać i formować małe pulpety, które wrzucić do bulionu i gotować około 10 minut.
Po tym czasie dodać pokrojoną paprykę i trzymać na ogniu kolejne 10 minut.
Dodać jeszcze osaczoną z zalewy kukurydze, pozostałe ząbki czosnku i jeszcze gotować przez kilka minut.
Na koniec doprawić ziołami i majerankiem i wymieszać około 3 łyżek koncentratu.