Składniki:
- 5 dkg kruchych ciasteczek migdałowych
- 30 dkg masła
- 3 jajka
- 8 dkg cukru pudru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 6 dkg mąki
- 6dkg mielonych migdałów
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 puszka moreli
- budyń waniliowy z cukrem
- ½ litra mleka
- 4 łyżki likieru amaretto
- 3 łyżki cukru
- sól
- 1 ½ łyżeczki żelatyny instant
Sposób przyrządzenia:
Ciasteczka pokruszyć .Masło stopić i wystudzić. Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru pudru i cukru waniliowego, utrzeć delikatnie połączyć z pianą. Mąkę, migdały ciasteczka i proszek do pieczenia wymieszać, porcjami wsypywać do masy jajecznej i ucierać. Dodać stopniowo masło, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze180 stopni około 30 minut. Wyjąć ostudzić morele osączyć. Budyń ugotować w/g przepisu, z cukrem waniliowym ostudzić, wymieszać z mielonymi migdałami. Zalewę z moreli zagotować, dodać żelatynę. Ostudzić. Upieczone ciasto przekroić na pół. Na spód ciasta wylać wystudzony budyń z mielonymi migdałami, przykryć drugą połówką ciasta i poukładać pokrojone na plasterki morele, skropić likierem amaretto i polać stężającą się zalewą z moreli. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Przed podaniem posypać czekoladą.