Składniki:
- 20 dkg ryżu
- sól
- ostra papryka w proszku.
- 1 szklanka wody
Papryka:
- 1 duża cebula
- 3 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 3 dkg masła
- sól, ocet, cukier, kwasek cytrynowy
- liść laurowy
- 6 ziaren ziela angielskiego
- mała puszka przecieru pomidorowego
- Jajka:
- 6 jajek
- 3 dkg masła
- sól
- koperek
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować na sypko. Paprykę opłukać, osączyć na papierowym ręczniku, przeciąć wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, pokroić na poprzeczne szerokie paski. Cebulę obrać , pokroić wzdłuż i włożyć do papryki. Dodać tłuszcz, zalać niedużą ilością wody i gotować do miękkości. Włożyć pomidory, przyprawy, roztarty czosnek i przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, dla zaostrzenia smaku dodać kwasek cytrynowy i szczyptę ostrej papryki w proszku. Papryka ma mieć smak ostry, słodkawo- kwaśny, chwilę podgotować i odstawić. Usmażyć jajka sadzone. Opłukać i posiekać zielony koperek. Ugotowanym sypkim ryżem obłożyć półmisek, pozostawiając pusty środek. Na ryżu ułożyć jajka, oprószyć je solą i koperkiem. W środek wlać paprykę.