Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z jajami i papryką

Składniki:

  • 20 dkg ryżu
  • sól
  • ostra papryka w proszku.
  • 1 szklanka wody

    Papryka:

  • 1 duża cebula
  • 3 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 3 dkg masła
  • sól, ocet, cukier, kwasek cytrynowy
  • liść laurowy
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • mała puszka przecieru pomidorowego
  • Jajka:
  • 6 jajek
  • 3 dkg masła
  • sól
  • koperek

    Sposób przyrządzenia:
    Ryż ugotować na sypko. Paprykę opłukać, osączyć na papierowym ręczniku, przeciąć wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, pokroić na poprzeczne szerokie paski. Cebulę obrać , pokroić wzdłuż i włożyć do papryki. Dodać tłuszcz, zalać niedużą ilością wody i gotować do miękkości. Włożyć pomidory, przyprawy, roztarty czosnek i przyprawić do  smaku solą, pieprzem i cukrem, dla zaostrzenia smaku dodać kwasek cytrynowy i szczyptę  ostrej papryki w proszku. Papryka ma mieć smak ostry, słodkawo- kwaśny, chwilę podgotować i odstawić. Usmażyć jajka sadzone. Opłukać i posiekać zielony koperek. Ugotowanym sypkim ryżem obłożyć półmisek, pozostawiając pusty środek. Na ryżu ułożyć jajka, oprószyć je solą i koperkiem. W środek wlać paprykę.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *