Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzyby zapiekane z brokułem

Składniki:

 

  • 80 dkg pieczarek lub grzybów leśnych
  • 40 dkg różyczek brokułu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • sól, pieprz
  • posiekany koperek
  • żółty ser

Sposób przyrządzenia:
grzyby oczyścić, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić, dodać grzyby, śmietanę i przyprawy, dusić 15 minut. Dokładnie wypłukane różyczki brokułu zalać wrzątkiem, posolić, gotować 10 minut, odcedzić. Na suchej patelni podprażyć ziarna słonecznika. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego przełożyć grzyby i brokuł, posypać słonecznikiem oraz startym serem, dodać resztę masła. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C. Przed podaniem posypać zieleniną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *