Składniki:
- 80 dkg pieczarek lub grzybów leśnych
- 40 dkg różyczek brokułu
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1/3 szklanki śmietany
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki nasion słonecznika
- sól, pieprz
- posiekany koperek
- żółty ser
Sposób przyrządzenia:
grzyby oczyścić, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić, dodać grzyby, śmietanę i przyprawy, dusić 15 minut. Dokładnie wypłukane różyczki brokułu zalać wrzątkiem, posolić, gotować 10 minut, odcedzić. Na suchej patelni podprażyć ziarna słonecznika. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego przełożyć grzyby i brokuł, posypać słonecznikiem oraz startym serem, dodać resztę masła. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C. Przed podaniem posypać zieleniną.