Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszone ziemniaki czyli kociołek krakowski

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 5 dkg słoniny
  • Soł, pieprz do smaku
  • ½ szklanki gorącej wody
  • 2 dkg tłuszczu

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki  umyć obrać , opłukać i pokroić w krążki. Podzielić na trzy części. Słoninę pokroić w paski, cebulę obrać pokroić w drobną kosteczkę. W żeliwnym garnku układamy na dnie ziemniaki ,posypujemy częścią słoniny i częścią cebuli . Solą i pieprzem doprawiamy do smaku. Układamy drugą warstwę ziemniaków, znowu słoninę i cebulkę. Przykrywamy ostatnią warstwą ziemniaków. Na wierzchniej warstwie ziemniaków kładziemy tłuszcz, polewamy wrzącą wodą, nakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do wyparowania wody. Miękkie ziemniaki wykładamy na półmisek i podajemy z surówką z kiszonej kapusty, buraczkami, ogórkiem kiszonym.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *