Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierożki z makiem, miodem i bakaliami

Ciasto:

 

  • ½ kg mąki
  • 1 szkl. letniej wody
  • łyżka oleju

     

    Nadzienie:

  • 2 szkl. maku
  • jajko
  • 5 dag cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • bakalie

 

Sposób wykonania:
Mak sparzyć wrzątkiem po czym zemleć dwa razy w maszynce.
Następnie wbić do niego jajko i dodać miód, cukier, masło oraz bakalie.
Całość dokładnie wymieszać.
Składniki podane na ciasto dokładnie ze sobą wyrobić, wówczas rozwałkować i wykroić kółka szklanką.
Na każdym rozłożyć farsz i zlepić pierogi, które ugotować w osolonym wrzątku.
Przed podaniem można zarumienić na rozgrzanej patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *