Składniki:
- 8 filetów z piersi kurczaka
- 20 dag makaronu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szkl. bulionu
- 20 dag śmietany
- 4 łyżki startego sera gouda
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki suszonych ziół :oregano, rozmaryn, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
W miedzy czasie mięso natrzeć solą oraz pieprzem i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
W trackie smażenia wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek i smażyć razem z mięsem.
Po usmażeniu mięso wyjąc a na tą sama patelnie wlać rosół i doprowadzić do wrzenia.
Wówczas dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną, trzymać na ogniu cały czas mieszając około 3 minut.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na odcedzonym makaronie ułożyć mięso i polać całość sosem.