Składniki:
- 4 nektarynki
- 2 szkl. mleka
- 11 dag masła
- 8 dag cukru pudru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 4 plastry czerstwej bułki maślanej
- sok z ½ cytryny
- ½ szkl białego słodkiego wina
- 1 cukier waniliowy
- 1 pęczek mięty
Sposób wykonania:
Nektarynki pokroić na mniejsze kawałki, które przesmażyć na 4 dag rozgrzanego masła po czym posypać je 2 łyżkami cukru i zdjąć z patelni.
Natomiast na tą samą patelnie wlać wino i doprowadzić do wrzenia.
Odstawić do ostygnięcia i połączyć z sokiem z cytryny oraz listkami mięty.
Posypać resztą cukru i odstawić.
Następnie jajka, żółtka , mleko, 5 dag cukru i cukier waniliowy roztrzepać i maczać w powstałej masie plastry bułki, które smażyć na rumiano po 4 minuty z każdej strony.
Ułożyć je na talerzach, na nich rozłożyć nektarynki i posypać całość migdałami.
Na środku rozłożyć sałatkę z mięty.