Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Doskonała marynata do kurczaka

 

Składniki:

  • 1 ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego, lub kawałek korzeniowego
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 ziaren pieprzu
  • 2-3 łyżki oliwy

 

 

Sposób przyrządzenia:
Pokrojone w plasterki lub rozdrobnione warzywa mieszamy z oliwą, dodajemy listki laurowe, kilka ziaren pieprzu , ziela angielskiego i rozgnieciony czosnek.  Zalewamy czerwonym wytrawnym winem. Tak przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka, przechowujemy w lodówce około 12-13 godzin. Po osaczeniu upiec kurczaka, a marynatę wykorzystać  można do przyrządzenia sosu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *