Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placuszki owsiane

Składniki:

  • 1 szkl. mąki razowej
  • ½ szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 ½ szkl. płatków owsianych
  • 3 łyżki ziaren sezamowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 2 kwaśne jabłka
  • sok z cytryny
  • po 50 g migdałów, orzechów i rodzynków
  • szczypta mielonego imbiru i cynamonu
  • masło
  • 5 łyżek dżemu pomarańczowego
  • 100 g owoców kandyzowanych

    Sposób wykonania:
    Obrane jabłka poszatkować po czym dodać do nich obrane banany pokrojone w plasterki.
    Skropić całość sokiem z cytryny oraz kilkoma łyżkami ciepłej wody.
    Dodać płatki, ziarno sezamowe oraz obie maki razem z proszkiem do pieczenia.
    Na koniec wlać roztrzepane jajka z olejem oraz miodem.
    Ponownie wymieszać i dodać jeszcze bakalie oraz przyprawy.
    Z ciasta formować kulki, które układać na blasze wysmarowanej tłuszczem.
    Lekko je rozpłaszczyć i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *