Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa drobiowego
- 2 jajka
- 6 łyżek tartej bułki
- 6 łyżek mleka
- 2 jabłka
- ½ szklanki suszonych moreli
- ½ szklanki suszonych śliwek
- ½ szklanki rodzynek
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Mięso mielone wymieszać z tartą bułką, jajkami i mlekiem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Z tak przygotowanego mięsa formować kulki, gotować je na parze lub w bulionie. Żaroodporne naczynie posmarować olejem, ułożyć kulki, obłożyć pokrojonymi w paseczki śliwkami i morelami i rodzynkami. Jabłka kroimy w talarki i układamy na kulkach, wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na kilka minut. Dobrze smakuje z ugotowanym na sypko ryżem.