Ciasto na pizzę
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i część wody, łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do czasu aż zaczną się mnożyć. W odpowiednio dużej misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze. Ciasto to smakuje najlepiej jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce.
Sos do pizzy
Składniki:
- 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki przegotowanej wody
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki posiekanych, ulubionych ziół
Sposób przyrządzenia:
Koncentrat pomidorowy lub jeśli ktoś woli odpowiednią ilość obranych ze skórki, drobno pokrojonych i zmiksowanych świeżych pomidorów wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 15 minut aby sos „dojrzał”.Wierzch pizzy
Składniki:
- kilkanaście listków bazylii
- kilkanaście listków młodego szpinaku
- 25 dkg pokrojonych w plastry kapeluszy pieczarek
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w grube plastry pieczarki, smażyć aż odparuje wytwarzający się sos, przyprawić solą i pieprzem, wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć obsmażone plastry grzybów, listki szpinaku i bazylii, a na nich plastry sera. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.
- kilkanaście listków bazylii