Składniki:
• Kawałek ładnej chudej wołowiny, zrazówki,
• słonina,
• ogórek kiszony,
• marchewka,
• cebula,
• musztarda,
• sól
• pieprz,
• mąka
• tłuszcz,
• bulion lub woda,
• przyprawy,
• śmietana,
• ew. grzyby.
Wykonanie:
Mięso pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien, rozbić na cienkie plastry wkładając je miedzy folie plastikową, każdy plaster posmarować musztardą.
Słoninę, ogórek, marchewkę pokroić w słupki, cebule w połplastry. Następnie położyć na każdym zrazie słupek słoniny, marchewki i ogórka, troszkę cebuli i zawijać w rulon.
Spinać drewienkiem lub owinąć nitka.
Zrazy otoczyć mąką zmieszana z sola i pieprzem i osmażyć wokoło na tłuszczu, najlepiej na smalcu, można na oliwie. Przełożyć do rondla, zalać wrzącym bulionem, rosołem lub woda, dodać trochę cebuli, listek laurowy i kilka ziaren pieprzu angielskiego, przykryć i dusić do miękkości na b. wolnym ogniu, dolewając wrzątku w razie potrzeby.
Można dodać kilka pieczarek w plasterkach lub inne grzyby. Sosu powinno być sporo. Podprawić śmietaną, ew. z mąką, jeśli sos za rzadki, zagotować, doprawić do smaku. Podawać z kasza gryczana na sypko i kiszonymi ogórkami albo wybrana surówką.
Anerite.