Składniki:
- 60 dkg wołowiny
- 3 pomidory
- 1 duża cebula
- pietruszka
- marchewka
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka żółta
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki ,1 papryczka ostra
- 4 ziemniaki
- 2 szklanki wody
- sól, pieprz do smaku,3 łyżki smalcu
Sposób przyrządzenia:
Mięso opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę posiekać. W garnku żaroodpornym rozgrzać smalec, zrumienić cebulkę, dodać pokrojone mięso, posypać kminkiem i słodką papryką. Dusić około 2-3minuty.Dolać trochę wody ,dodać pokrojona w kostkę paprykę ,marchewkę, pietruszkę. Lekko podgotować następnie dodać obrane ze skórki pomidory, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Dusić około 1 godziny. Na końcu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić aż będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.