Składniki:
• 30dag mąki
• 5 dag drozdży
• 125 ml mleka
• 8 łyżek oleju
• 1 jajko
• 10 dag boczku
• 1 cebula
• 2 łyzki ostrej papryki w proszku
• 2 łyzeczki majeranku
• 75 dag kiszonej kapusty
• 50 dag ziemniaków
• 20 dag kwasnej smietany
• 20 dag kremówki
• sól, pieprz
Wykonanie:
Z maki, łyżeczki soli, drożdży, mleka, oleju i jaka zagnieść ciasto. Odstawić na ok.45 min. Boczek i oczyszczona cebule pokroić w kostkę i podsmażyć. Doprawić papryka i majerankiem. Wymieszać z kiszona kapustą. Piekarnik rozgrzać do 200stopni C. Ciasto rozwałkować na natłuszczonej blasze. Obrane i umyte ziemniaki pokroić na cienkie plastry, doprawić i rozłożyć na cieście, przykryć warstwa kapusty. Obie śmietany wymieszać, polać pizzę. Piec około 30 minut.
Przepis nadesłała na Drugą Edycję Konkursu Pychotki: Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18