Składniki:
- 5 kg kapusty
- 5 marchewek
- 10dkg soli
- 10 ziaren pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 8 listków laurowych
- 4 jabłka
- 2 łyżki kminku
Sposób przyrządzenia:
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, jabłka umyć pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne .Do miski nakładać kapustę, marchewkę ziele angielskie, pieprz, kminek, liść laurowy sól i mocno ugniatać aż do wyczerpania składników. Do kamiennego garczka na spód układamy jabłka i ugniatamy kapustę tak by sok był na wierzchu. Przykrywamy talerzykiem uciskamy uprzednio wyparzonym ciężarkiem, przykrywamy ściereczką. Zbieramy wytworzoną pianę a trzonkiem drewnianej łyżki wykonujemy głębokie otwory drenażowe , których celem jest odprowadzenie powstałych w procesie kiszenia gazu.