Składniki:
- 5 łyżek oliwy
- 1 kg wołowiny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chi lii
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 szkl. bulionu
- 400 g pomidorów
- 1 ¼ szkl. czerwonego wina
- 4 gałązki rozmarynu
- 6 listków szałwii
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
- Na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy zarumienić wołowinę po czym zdjąć ja z ognia.
A na tą samą patelnie wlać resztę oliwy, i podrumienić na niej posiekana cebulę, czosnek oraz chili.
Wówczas dodać jeszcze koncentrat pomidorowy i smażyć kolejną minutę.
Po tym czasie wlać wino i dodać pomidory z puszki razem z zalewą.
Dokładnie wymieszać i dodać mięso.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około2 godzin aż wołowina stanie się miękka.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.