Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina z pomidorami

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy
  • 1 kg wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chi lii
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 szkl. bulionu
  • 400 g pomidorów
  • 1 ¼ szkl. czerwonego wina
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 6 listków szałwii
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy zarumienić wołowinę po czym zdjąć ja z ognia.
    A na tą samą patelnie wlać resztę oliwy, i podrumienić na niej posiekana cebulę, czosnek oraz chili.
    Wówczas dodać jeszcze koncentrat pomidorowy i smażyć kolejną minutę.
    Po tym czasie wlać wino i dodać pomidory z puszki razem z zalewą.
    Dokładnie wymieszać i dodać mięso.
    Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około2  godzin aż wołowina stanie się miękka.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *