Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka bulionu
- 1 opakowanie twarożku śmietankowego
- 1 opakowanie twarożku z ziołami
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka szczypiorku
- bulion warzywny
- 500 g pieczeni rzymskiej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki margaryny
Sposób wykonania:
Obrane ziemianki pokroić na ćwiartki, zalać je wodą, doprowadzić do wrzenia i wrzucić marchew oraz por pokrojone na duże kawałki.
Wlać jeszcze bulion, doprawić do smaku solą i trzymać na ogniu około 25 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia i całość zmiksować.
Dodać twarożek, natkę pietruszki oraz szczypiorek i dokładnie wymieszać.
Mięso pokroić na plastry, oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Usmażone podawać z zupą.