Składniki:
- 20 dag makaronu świderki
- 20 dag wędlin
- 6 suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 ogórek konserwowy
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 7 łyżek sosu winegret
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Grzyby zalać 1 ½ szkl. wody i odstawić aby namokły, wówczas ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu.
Następnie grzyby odcedzić, pokroić w paseczki a wywar odparować aby pozostało 3 łyżki.
Dodać do grzybów ogórka pokrojonego w kostkę, startą na tarce marchewkę, posiekaną cebulę oraz wędliny pokrojone w paseczki.
Całość wymieszać dodając jeszcze sioła.
Wmiesza również wywar grzybowy i sos winegret.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.