Składniki:
- 8 dużych kromek chleba (np. chleb chłopski)
- 0,4 kg pomidorów bez skórki
- czosnek
- masło lub oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- oliwki
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Z pomidorów wybrać pestki. Pomidory pokroić w drobniutką kosteczkę a oliwki w plasterki, wymieszać razem. Chleb poprzekrawać tak aby było potem wygodnie jeść. Włożyć je na chwile do piekarnika tak, aby zrobiły się ciepłe 1-3 minuty. Kromki wyjąć i natrzeć czosnkiem, a potem posmarować masłem albo oliwą z oliwek. Położyć na to pastę z pomidorów i poprzyciskać widelcem aby nie spadała. Posypać ziołami prowansalskimi, chyba że ma się świeże …jeszcze lepiej oraz solą i pieprzem.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)