Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowy chlebek

 

Składniki:

  • ¾ szkl słodu
  • 3 1/3 szkl. mąki żytniej
  • 4 g drożdży
  • ½ zkl. sparzonych rodzynków
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • skórka starta z ½ cytryny
  • cykata pomarańczowa

 

 

Sposób wykonania:
Słód sparzyć po czym odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać do niego połowę mąki oraz drożdże.
Całość dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie dodać resztę maki oraz skrze z cytryny, rodzynki oraz cykatę pomarańczową.
Ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Na koniec uformować z wyrośniętego ciasta chleby i upiec w piecu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *