Składniki:
• 1 kostka mięsa mielonego (250 gram)
• 1/2 papryki czerwonej
• 1/2 papryki żółtej
• 1/2 papryki zielonej
• 1 cebula
• 1 jajko
• 1-2 łyżki bułki tartej
• 1 kostka rosołowa
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• czosnek
• masło
• 1 łyżka mąki
• sól
• pieprz
• papryka
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać i drobno pokroić w kosteczkę. 1/2 cebuli zmieszać z mięsem mielonym, jajkiem, odrobiną wody i przyprawić. Uformować pulpeciki.
Kostkę rosołową zalać 1/2 litra wrzątku. Zagotować i wrzucić pulpeciki. Gotować 10-20 minut.
Paprykę oczyścić i pokroić w cieniutkie paseczki. Czosnek posikać albo zmiażdżyć. Położyć na rozpuszczone na patelni masło, dodać pozostałą część cebuli i paprykę. Gdy cebula się zeszkli, dodać mąkę i wlać połowę wywaru z pulpetów, dołożyć przecier pomidorowy. Gotować 5-10 minut. Doprawić do smaku!
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)
1 comment for “Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym.”