Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w pikantnym sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 pokrojony na porcje kurczak
  • 2 łyżeczki pasty chili
  • ½ szklanki śmietany kremowej
  • 3 obrane, pokrojone wzdłuż marchewki
  • 5 obranych ząbków czosnku
  • 2 pokrojone na ósemki cebule
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Wymieszać śmietanę z pastą chili, solą i pieprzem. Tak przygotowanymi przyprawami nasmarować porcje kurczaka, odstawić do lodówki na około 60 minut. Na blaszce do pieczenia ułożyć porcje kurczaka, obłożyć oprószonymi solą i pieprzem warzywami,  całość skropić olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 45 – 60 minut. Podczas pieczenia składniki dania obracać i polewać wytwarzającym się sosem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *