Składniki
- 15 dag ryżu
- 4 udka kurczaka
- 2 szt cukinii
- 4 marchewki
- 1 szt cebuli
- 1/ szklanki zielonego groszu
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki rosołku
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Udka należy umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami. Ryż gotować w 2 szklankach lekko osolonej wody lub z dodatkiem vegety. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i smażyć kurczaka około 20 minut na średnim ogniu.
Cebulę pokroić na ćwiarteczki. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Cukinie umyć, przekroić wzdluż, a potem w plasterki.
Wziąć drugą patelnie i rozgrzać na niej resztę oleju. Włożyć marchew, cebulę i cukinię i dusić przez okolo 5 minut ( doprawić solą i pieprzem).
Kurczaka usmażonego zdjąć z patelni. Do mleka dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, wymieszać. Zaprawić sos do pieczenia. Wlać rosołek, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Kurczaka podawać z ugotowanym ryżem, duszonymi warzywami i sosem. Posypanymi natką pietruszki.