Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z ryżem i warzywami

Składniki

  • 15 dag ryżu
  • 4 udka kurczaka
  • 2 szt cukinii
  • 4 marchewki
  • 1 szt cebuli
  • 1/ szklanki zielonego groszu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki rosołku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Udka należy umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami. Ryż gotować w 2 szklankach lekko osolonej wody lub z dodatkiem vegety. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i smażyć kurczaka około 20 minut na średnim ogniu.
Cebulę pokroić na ćwiarteczki. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Cukinie umyć, przekroić wzdluż, a potem w plasterki.
Wziąć drugą patelnie i rozgrzać na niej resztę oleju. Włożyć marchew, cebulę i cukinię i dusić przez okolo 5 minut ( doprawić solą i pieprzem).
Kurczaka usmażonego zdjąć z patelni. Do mleka dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, wymieszać. Zaprawić sos do pieczenia. Wlać rosołek, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Kurczaka podawać z ugotowanym ryżem, duszonymi warzywami i sosem. Posypanymi natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *