Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort z kremem owocowym.

 

Składniki:

ciasto:

  • 7 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki

krem owocowy:

  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka miękkich owoców
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki koniaku
  • 2 łyżeczki spirytusu

galaretka:

  • 100 gram galaretki w proszku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki wina gronowego
  • 1 szklanka owoców

Sposób przyrządzenia:
Jajka z cukrem ubić na parze na gęstą masę, dodać przesianą mąkę zmieszaną z cukrem waniliowym i wymieszać. Piec w tortownicy ok 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Zimny biszkopt przekroić na 3 równe krążki, posmarować każdy kremem owocowym. Część kremu zostawić na dekorację, a następnie ułożyć jeden na drugim. Tort owinąć paskiem papieru tworząc obręcz wystającą ponad tort około 1,5 cm. Ułożyć owoce i zalać gęstniejącą galaretką. Odstawić do ochłodzenia. Zdjąć papier, udekorować pozostałym kremem.
Krem owocowy: Jaja z cukrem ubić na parze i przestudzone połączyć z masłem utartym na masę. Dodać sok z cytryny i zmiażdżone owoce oraz spirytus i koniak, dokładnie wymieszać.
Galaretka: galaretkę rozpuścić we wrzątku, dodać wino i odstawić do lekkiego zgęstnienia. Jako owoce sprawdzają się np. TRUSKAWKI!

2 comments for “Tort z kremem owocowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *