Składniki:
ciasto:
- 7 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki
krem owocowy:
- 1 kostka masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka miękkich owoców
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki koniaku
- 2 łyżeczki spirytusu
galaretka:
- 100 gram galaretki w proszku
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki wina gronowego
- 1 szklanka owoców
Sposób przyrządzenia:
Jajka z cukrem ubić na parze na gęstą masę, dodać przesianą mąkę zmieszaną z cukrem waniliowym i wymieszać. Piec w tortownicy ok 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Zimny biszkopt przekroić na 3 równe krążki, posmarować każdy kremem owocowym. Część kremu zostawić na dekorację, a następnie ułożyć jeden na drugim. Tort owinąć paskiem papieru tworząc obręcz wystającą ponad tort około 1,5 cm. Ułożyć owoce i zalać gęstniejącą galaretką. Odstawić do ochłodzenia. Zdjąć papier, udekorować pozostałym kremem.
Krem owocowy: Jaja z cukrem ubić na parze i przestudzone połączyć z masłem utartym na masę. Dodać sok z cytryny i zmiażdżone owoce oraz spirytus i koniak, dokładnie wymieszać.
Galaretka: galaretkę rozpuścić we wrzątku, dodać wino i odstawić do lekkiego zgęstnienia. Jako owoce sprawdzają się np. TRUSKAWKI!
2 comments for “Tort z kremem owocowym.”