Składniki:
- 25 dag zielonego makaronu,
- 2 łyżki masła,
- 25 dag pomidorów,
- 8 dag oliwek nadziewanych papryką,
- 30 dag metki,
- 2 jajka,
- 1/8 l bitej śmietany,
- 19 dag startego żółtego sera,
- 2 łyżeczki tartej bułki,
- suszone oregano,
- sól
- kilka listków bazylii do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Pomidory umyć, usunąć szypułki i pokroić w plastry. Oliwki osączyć z zalewy i również pokroić w plasterki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać w nim na przemian warstwy makaronu, rozdrobnionej metki, plastry pomidorów i oliwki. Posypać oregano. Jajka roztrzepać ze śmietaną i serem, polać tym masę. Posypać tartą bułką. Piec 30 min. w piekarniku w temp 200 stopni C. Przed podaniem przybrać listkami bazylii.