Składniki:
- 50 dkg żeberek wieprzowych
- 40 dkg ziemniaków obranych, pokrojonych w plastry
- 20 dkg fasolki szparagowej pokrojone na odcinki 5 cm
- kilka suszonych moreli bez pestek
- 2 pokrojone na ósemki lub plastry pomidory
- 1 oczyszczona, pokrojona w paski papryka
- 1 obrana i pokrojona w plastry cebula
- ulubione zioła
- sól, pieprz
- olej
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, podzielić na nieduże porcje. Mięso i pozostałe składniki umieścić w misce, posypać ziołami, przyprawić i skropić olejem, wymieszać. Tak przygotowane składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wody i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 90 minut. Podawać w naczyniu w którym się danie zapiekało.