Składniki:
- 1 kurczak o wadze około 2 kg
- ½ szklanka ryżu
- ½ szklanki płatków migdałowych
- 10 dkg posiekanych suszonych moreli
- 5 dkg rodzynek
- 5 łyżek rozpuszczonego masła
- sól, pieprz
- mielony cynamon i goździki do smaku
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, odciąć szyjkę i końcówki skrzydełek, przyprawić, odstawić na noc do lodówki. Ryż dokładnie wypłukać, gotować w osolonej wodzie na półmiękko. Na patelni rozgrzać masło, dodać bakalie, smażyć 5 minut mieszając, dodać ryż, przyprawić, wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać tuszkę kurczaka, zaszyć jamę brzuszną. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 90 minut, w połowie pieczenia obrócić. Przed podaniem podzielić na porcje.