Składniki:
- ¼ szkl. oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1 łyżeczka ziół włoskich
- 3 czerwone cebule
- 4 pomidory
- 4 befsztyki z polędwicy
- 1 łyżeczka przypraw do befsztyka
- 2 łyżki posiekanych liści bazylii
Sposób wykonania:
- Ocet balsamiczny wymieszać z suszonymi ziołami i papryką, 2 łyżkami oliwy oraz rozgniecionym czosnkiem.
Dodać jeszcze cebule oraz pomidory pokrojone w plastry.
Całość delikatnie wymieszać, po czym przesmażyć na małym ogniu około 3 -4 min.
Następnie mięso oprószyć przyprawą do befsztyków i smażyć około 3 minut na ruszcie posmarowanym oliwą.
Po upieczeniu przykryć cebulą z pomidorami oraz udekorować liśćmi bazylii.