Składniki:
- 250 g krewetek
- 4 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
- 1 plasterek wędzonego boczku
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 4 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
- 1 cebula
- 1 zielona cebulka
- 1 pęczek natki kolendry
Sposób wykonania:
- Posiekany czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać krewetki oraz pokrojony boczek.
Trzymać na ogniu około 1 minuty, wówczas dodać roztrzepane jajka i nadal smażyć do momentu, aż jajka się zetną.
Następnie dodać ryż, sos sojowy i rybny, cukier oraz dość dużą ilość białego pieprzu.
Nie przerywając mieszania smażyć aż ryż się podgrzeje, wówczas dodać jeszcze posiekaną cebulę i dymkę.
Przed podaniem posypać listkami kolendry.