Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż smażony z krewetkami

 

Składniki:

  • 250 g krewetek
  • 4 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 1 plasterek wędzonego boczku
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 1 zielona cebulka
  • 1 pęczek natki kolendry

 

Sposób wykonania:

  1. Posiekany czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać krewetki oraz pokrojony boczek.
    Trzymać na ogniu około 1 minuty, wówczas dodać roztrzepane jajka i nadal smażyć do momentu, aż jajka się zetną.
    Następnie dodać ryż, sos sojowy i rybny, cukier oraz dość dużą ilość białego pieprzu.
    Nie przerywając mieszania smażyć aż ryż się podgrzeje, wówczas dodać jeszcze posiekaną cebulę i dymkę.
    Przed podaniem posypać listkami kolendry.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *